23948sdkhjf

Returglasflaskor slängs i stället för att pantas

I Sverige har vi fortfarande returglasflaskor, även om försäljningen av dryck på flaska till största del idag sker på engångsflaska som pantas och återvinns. Returglasflaskorna återfylls med ny dryck och ett sådant är 50 cl flaskorna för öl som säljs både i handeln och på Systembolaget.

Systembolaget har dock fram till nu av någon anledning inte tagit emot returglasflaskor. Men det blir det ändring på nu. Anledningen är att Sveriges Bryggerier efterlyser returglasflaskorna för öl sålda av just Systembolaget.

– 2021 såldes 32,6 miljoner liter dryck på returglasflaska. Av dessa stod 50-cl flaskorna som levereras i de blå backarna för drygt 18 miljoner liter. Tyvärr är det många som missar att de går att panta och idag slängs 86 procent av alla returglasflaskor som säljs på Systembolaget i återvinningen i stället för att lämnas tillbaka, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Systembolaget börjar därför från och med 1 november ta emot både backar och returglasflaskor för 50 cl öl och förtydligar för konsument vad som är returglasflaskor genom bland annat hyllmärkning. Panten på 50 cl flaskan är 90 öre och för tom back 28 kr. Pant för back med flaskor är 41,50 kr. Störst brist just nu är det på de blå backarna som rymmer 15 stycken 50 cl-flaskor, men brist börjar även märkas i flasktillgången.

– Vi har ett fantastiskt returglassystem som är bra ur klimatsynpunkt och ju fler gånger flaskan pantas desto lägre klimatpåverkan. Både returglasflaskor och backar kan användas nästan hur många gånger som helst men svinnet är dessvärre stort och vi behöver fylla på i våra retursystem. Inom branschen jobbar vi nu på att förtydliga märkningen på flaskan så att det ska vara lätt för konsumenten att göra rätt, säger Anna-Karin Fondberg.

Alla returglasflaskor diskas och återanvänds av de bryggerier som är anslutna. Returglasflaskor finns i två storlekar 50 cl (blå back) och 33cl (röd back). Backarna med flaskor kan återlämnas i automaterna hos de flesta mataffärer. På Systembolaget tas tomgodset emot manuellt och inte via automat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094