23948sdkhjf

Plattform för klimatneutralt byggande nu igång

Tio konkreta åtaganden, fem nyckelfaktorer – och drygt 75 dedikerade aktörer från bygg- och fastighetsbranschen satsar på klimatneutralt byggande i Göteborg.

Nyligen var det kickoff för Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande, en lokal plattform för strategisk samverkan initierad av Business Region Göteborg. Här samlas hela värdekedjan inom bygg- och fastighetsbranschen för att tillsammans med Göteborgs Stad och akademin hitta nya lösningar som kan ge en snabbare omställning.

Samarbetet ska drivas utifrån behov inom olika utmaningsområden, allt från regelverk till nya material. Plattformen utgår från tio konkreta åtaganden som alla tar avstamp i fem nyckelfaktorer i färdplanen för en fossilfri bygg- och anläggningssektor.

– Intresset och engagemanget har varit överväldigande. Nya företag ansluter hela tiden, och den strömmen kommer att fortsätta, det är jag helt övertygad om. Energin var påtaglig på kickoffen. Nu har vi en plattform där vi kan börja samarbeta på riktigt och det känns väldigt tillfredsställande, säger Susan Runsten, processledare hållbarhet på Business Region Göteborg.

– Det är städerna och EU som driver klimatfrågan framåt och den här plattformen är verkligen en möjliggörare. 2019 stod bygg- och fastighetsbranschen för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser och 35 procent av avfallet i landet så det är en otroligt viktig bransch att ställa om. Men nu händer det verkligen. Det finns en oerhörd vilja – branschen vill, staden vill, akademin vill. Och med plattformen går Göteborg före, säger Susan Runsten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078