23948sdkhjf

De vill öka återvinning av planglas

Glastillverkaren Saint-Gobain och Ragn-Sells har tecknat ett Letter of Intent (LOI) kring ett gemensamt system för materialåtervinning av råvaror för planglas.

Syftet är att säkerställa kvaliteten på glaskross som tillsätts i produktionen av nytt planglas och samtidigt uppnå klimatbesparingar.

- Redan idag återvinns planglas men som bäst blir det glasflaskor eller glasfiberisolering om det inte deponeras direkt. Det vill vi tillsammans med Saint-Gobain ändra på, säger Camilla Sonnentheil, chef för Affärsutveckling på Ragn-Sells i ett pressmeddelande.

Saint-Gobain producerar redan idag planglas med 55 procent materialåtervunnen råvara samt 15 procent spill från produktionen. Den materialåtervunna råvaran kommer från kasserade fönster, glasspill från tillverkningen av fönster och andra planglasprodukter som finns i samhället. För att säkra tillförsel av återvunnen råvara utökar man nu sitt samarbete med Ragn-Sells.

- Att återvinna planglas är en känslig process med höga renhetskrav. Tillsammans med Ragn-Sells har vi under de senaste åren utvecklat ett gemensamt system för materialåtervinning av råvaror till planglas som testats vid flera pilotprojekt, säger Oskar Storm, Architectural Projects Specification Manager på Saint-Gobain.

Ragn-Sells samlar in gamla planglas, förbehandlar materialet och framställer en materialåtervunnen råvara till Saint-Gobains fabrik i Tyskland för att tillsättas i produktionen av nytt planglas. Trots transporterna blir klimatbesparingarna större än att bryta ny jungfrulig råvara för glastillverkningen.

- Vi uppnår en koldioxidbesparing på drygt 50 procent genom att samla in och behandla gammalt planglas. Så även om vi transporterar materialet kommer de minskade koldioxidutsläppen som en cirkulär lösning bidrar till att väga upp detta med råge, säger Camilla Sonnentheil.

Idag har Ragn-Sells en förbehandlingsanläggning i stockholmsregionen samtidigt som planering och projektering för ytterligare anläggningar pågår.

Om materialåtervinning av planglas:
Ett planglas är platt som pappersark och används främst i fönster, dörrar och bilglas. Materialåtervinning av planglas kräver särskilda behandlingsmetoder då det är viktigt att inga föroreningar från exempelvis fönsterkarmar kommer med i processen. Planglaset krossas sedan för att kunna smältas ner och skapa nytt planglas. Att materialåtervinna planglas, i stället för att ta fram nytt från jungfruliga råvaror genererar en koldioxidbesparing på drygt 50 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109