23948sdkhjf

Lastbilskyl av återvunnen PET

De nya skåpen kan återvinnas upp till 90 procent.

Last mile-företaget Gordon har beslutat att utöka och förnya sin fordonsflotta i Sverige, och det med lastbilsskylskåp vars isolering är tillverkad av PET-flaskor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Isoleringen i varje kylskåp är tillverkad av 4 367 PET-flaskor, vilka återvunnits. Enligt företaget uppgår livslängden på kylskåpen till omkring tio år.

Stena Recycling, som kommer återvinna skåpen när de väl är uttjänta, kommer under tiden jobba för att öka andelen som återvinns till nya material.

– Samdistribution och resurseffektiva lösningar kommer vara nyckeln till framtidens transporter. Dessa nya lastbilsskåp är ett nytt steg i vårt arbete för att erbjuda våra kunder hållbara hemleveranser, säger Ali Ghoce, vd och medgrundare till Gordon, i en kommentar.

För att möta efterfrågan av hemleveranser av mat och mediciner, levererade JPGS Kaross 65 nya lastbilar till Gordon i höstas. Ytterligare 81 lastbilar kommer att levereras i år, vilket gör att last mile-företaget totalt kommer att ha 187 lätta lastbilar i sin fordonsflotta.

– Vi är tacksamma över att kunna leverera denna stororder till Gordon. Jämfört med tidigare lastbilsskåp som vi har byggt åt Gordon har de nya skåpen av ArmaPET fått ny design med bättre aerodynamik för att minska luftmotståndet. Resultatet är att bränsleförbrukningen minskar avsevärt. Detta är en ny design och ny tillverkningsmetod som vi är ensamma om på marknaden, säger Glenn Sjö, vd för JPGS Kaross.

De nya kylskåpen är, enligt Gordon, de första i Norden som är tillverkade av återvunnet PET-material och som är FNA-certifierade.

Gordon

Gordon grundades 2015 och kan i dag genomföra 600 000 last mile-leveranser av kylda matvaror och läkemedel under en månad i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Detta tack vare egna effektiva logistiklösningar. 

Gordon samordnar under en månad kylda leveranser från omkring 170 företag som säljer mat och andra varor på nätet med hemleverans. Under 2021 omsatte bolaget 413 miljoner kronor.

Gordon

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Ny plaståtervinnare bildas
CO2-infångning från avfallsförbränning för elektrobränsle
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.156