23948sdkhjf

Aska från Finspång ska återvinnas

Kommunala energibolaget Finspångs Tekniska har skrivit avtal med Ragn-Sells gällande omhändertagande av cirka 1500 ton flygaska varje år.

Samarbetet bygger på ett ramavtal mellan inköpscentralen Sinfra och Ragn-Sells, ett avtal innebärande att alla Sinfra-anslutna kraftvärmeaktörer kan använda tjänsten för sin aska. Det framgår av ett pressmeddelande.

I höstas påbörjades driftsättningen av Ragn-Sells nya anläggning som i stor skala återvinner värdefulla råvaror från flygaska genom tekniken Ash2Salt.

Flygaska bildas när rökgaser från förbränning renas. Askan innehåller höga halter av ämnen som kan vara farliga, men också stora mängder värdefulla resurser som kalium, natrium och kalcium. Ash2Salt-tekniken (som utvecklats och patenterats av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining) innebär att nyttiga råvaror kan återvinnas samtidigt som miljögifter tas bort ur kretsloppet.

– Vi ser väldigt positivt på att det nu finns möjlighet att använda flygaskan som uppstår i vår anläggning som en resurs, säger Magnus Revland, verksamhetschef för Energi på Finspångs Tekniska.

Affären har alltså möjliggjorts genom ett ramavtal med Svensk Inköpscentral för Infrastruktur, Sinfra. Tack vare avtalet finns nu möjlighet för alla Sinfras medlemmar att välja en hållbar lösning för omhändertagande av sin flygaska genom avrop.
Ragn-Sells nya anläggning driftsätts just nu i Upplands-Bro nordväst om Stockholm och kommer att ha kapacitet att behandla upp till 150 000 ton flygaska varje år, vilket motsvarar cirka hälften av all flygaska som uppstår i Sverige. Anläggningen kommer att bemannas dygnet runt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328