23948sdkhjf

Storskalig biogasanläggning till Mönsterås

Scandinavian Biogas kommer att bygga en storskalig biogasanläggning i Mönsterås.

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas (Bio-LNG) baserad på rötning av gödsel.

I Mönsterås finns många lantbruk med djurhållning där gödselproduktionen kan begränsa verksamheten. Genom att använda gödseln som insatsvara i biogasframställning skapas ett hållbart kretslopp som möjliggör att lantbrukarna kan utveckla sina verksamheter ytterligare. 2021 beviljade Naturvårdsverkets Klimatklivet projektet 154 miljoner i investeringsstöd. Projektet ger en mycket god utsläppsminskning per investerad krona.

- Vi har arbetat i många år för att hitta en hållbar och cirkulär lösning för våra verksamheter eftersom gödselhanteringen blivit en begränsning för oss. Samarbetet med Scandinavian Biogas ger oss en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den sänker koldioxidutsläppen i transportsektorn. Miljövinsterna för närproducerad mat blir betydande när vi räknar på hela kretsloppet., säger Olof Boson, lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas i ett pressmeddelande.

Den flytande biogasen ska främst säljas som bränsle till tunga transporter och sjöfart där 120 GWh motsvarar cirka 12 miljoner liter diesel. Biogödseln kommer i första hand att återföras till det lokala lantbruket för ett cirkulärt och hållbart kretslopp. Biogasanläggningen kommer att levereras av portugisiska Efacec SA i konsortium med Multibygg AB. Anläggningen för gasuppgradering och flytandegöring kommer att levereras av Wärtsilä AB.

Om projektet:
Energi, produktionskapacitet: 120 GWh (flytande biogas)
Biogödselproduktion: 200 000 ton som återförs till bönderna
Huvudsubstrat: Cirka 300 000 ton lokal gödsel och grönmassa
Planerad produktionsstart: Q4 2024
Uppskattad bruttoinvestering: Cirka 760 MSEK

Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kemisk industri återvinner eget avfall?
Vägledning kring avfallsinformation
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.062