23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Solcellsguide – så kommer du igång med solceller Intresset för solceller har ökat på ett fascinerand

Intresset för solceller har ökat på ett fascinerande sätt under de senaste åren. Detta beror främst på att människor förväntar sig en långsiktig investering genom att dra ner på sina elkostnader. Men många vill också bara göra något bra för miljön. Oavsett vad orsaken är kan det löna sig att installera solpaneler. Därför har vi sammanställt en överskådlig guide med allt du behöver veta för att komma igång.

Högeffektiva solceller blir alltmer fördelaktiga för husägare, bland annat tack vare den tekniska utvecklingen och inte minst generösa bidrag. Med rätt utrustning och omsorgsfull montering kan dina solceller mycket väl bli en långsiktig investering för såväl plånboken som miljön.

Nedan följer vår lättfattliga solcellsguide, som är särskilt utformad för dig med intresse av att komma igång med solceller.

Kontrollera solcellers lämplighet för din bostad

Solceller är en kostsam investering, och trots att det i stort sett alltid lönar sig på lång sikt, kräver det fortfarande noggrant övervägande innan du slår till. När allt kommer omkring vill du investera i en lösning som ger maximal effekt, det vill säga minskade elkostnader över tid.

Här gäller det således att kontrollera den tomt på vilken din bostad är placerad och takets lutning, riktning och skuggning. Bäst är generellt att ha solceller riktade åt söder, och att montera dem på en plats som är skuggfri mellan 9 och 15 på sommaren. Men även om ditt hus och tak kanske inte är optimalt placerade för solexponering anses solceller fortfarande vara en mer kostnadseffektiv lösning på lång sikt än andra energikällor.

Kolla upp om du behöver bygglov

Därutöver måste du kolla upp huruvida du ska ansöka om bygglov eller inte inför installationen. Normalt krävs inget bygglov, men det finns undantag. Om huset ligger utanför detaljplanerat område, har ett högt historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde eller har ett platt tak som du vill vinkla solcellerna på, krävs det bygglov. Om du är osäker är det bäst att kontakta ansvariga i kommunen i vilken du är bosatt.

Genomför en investeringskalkyl

Många väljer som sagt att installera solceller av den enkla anledningen att det gagnar miljön. Men framför allt drivs efterfrågan av en önskan att spara pengar genom att minska sina elräkningar. Om motivet är att spara pengar långsiktigt bör du därför göra en investeringskalkyl, det vill säga en kalkyl som undersöker hur energieffektiva dina solceller kommer att vara och hur mycket pengar du kan spara inom de närmsta 10–20 åren.

Kontrollera ditt elavtal

Härnäst måste du kontrollera ditt befintliga elavtal. Om du har ett elavtal med ett företag som inte köper solel kommer de inte att kunna hjälpa dig med att installera solceller på ditt tak. Om detta är fallet bör du således undersöka din bindnings- och uppsägningstid innan du går vidare till nästa steg. Annars kan det bli betydligt mer kostsamt att installera solceller än du räknat med från början.

Be om offerter och jämför priser innan du underskriver ett avtal

Idag finns det gott om aktörer därute som erbjuder installation av solceller för villaägare. För att säkerställa att du får den bästa lösningen till den bästa pengen är det sålunda viktigt att jämföra utbudet. Det bästa sättet att göra detta är att be om offerter från diverse installatörer och väga dessa mot varandra tills du hittar ett alternativ som passar din situation bäst.

När du ska jämföra offerter är det kr/kW du ska jämföra för att komma fram till det lägsta priset. Men det är inte uteslutande priset du bör ta i beaktande när du jämför de olika installatörernas erbjudande. Även faktorer som service är viktiga att ta hänsyn till.

Vi föreslår därutöver att du undersöker vad kunder har att säga om de olika installatörerna innan du fattar ett beslut. Genom en enkel sökning i valfri sökmotor kommer du att mötas av hundratals omdömen av elbolag. Läs dessa och bilda dig en uppfattning om företaget och dess tjänster innan du underskriver ett avtal.

Solceller – en långsiktig investering för dig och klimatet

Sammanfattningsvis finns det ett antal fördelar med att installera en solcellsanläggning på taket på ditt hus. I Sverige är förutsättningarna för att producera solenergi väldigt gynnsamma, så du kan spara minst en tredjedel av dina elräkningar inom bara några år. Dessutom är solpaneler återvinningsbara och elproduktionen från solceller helt utsläppsfri, vilket gör att miljöpåverkan från din elförbrukning kommer att bli otroligt liten.

Solceller anses sålunda vara en lönsam investering både för din privatekonomi och för miljön, men det förutsätter att du väljer en kostnadseffektiv produkt och en installationspartner som kan garantera dig bästa möjliga helhetslösning.

Sänd till en kollega

0.016