23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så gör du får att återvinna solceller

Det finns två särskilt starka anledningar att skaffa solceller: Du tjänar pengar på det och det är bra för miljön. Men för att solceller ska vara bra för miljön måste de kunna återvinnas, och det är just återvinningen vi berättar om i denna artikel.

Hur återvinner man solceller?

Om du installerat solceller på ditt tak som du vill återvinna ska du lämna in solcellerna hos din kommunala återvinningscentral. I den anläggningen återvinns dina solceller på ungefär samma sätt som annat elektronikavfall såsom datorer och diskmaskiner.

Sverige och resten av EU omfattas av WEEE-direktivet. Det betyder att återförsäljaren måste säkerställa att du som kund förstår hur du gör för att återvinna dina solceller.

Är dagens återvinning av solceller effektiv?

Ja, idag går det att återvinna solceller på ett effektivt men samtidigt inte helt perfekt sätt. Idag kan återvinningsstationerna separera och återvinna aluminiumramarna och glaset på dina solcellerpaneler.

Det bästa vore om de också valde att återvinna mer av metallinnehållet. Men när solceller blivit det nya normala i Sverige blir det mer lönsamt att återvinna solceller tack vare större återvinningsvolymer, och då blir det gångbart för miljöstationerna att ta tillvara på mer metallinnehåll.

Hur stor roll spelar återvinningen av solceller för miljön?

Det är viktigt att solcellerna tas om hand på rätt sätt, men sanningen är samtidigt att miljöpåverkan för ett solcellssystem är som störst vid tillverkningen. Kina är den största producenten av solceller och där används till stor del fossila bränslen vid tillverkningen.

Men den så kallade energiåterbetalningstiden för ett solcellssystem är i regel bara mellan 2 och 3 år. Det är väldigt lite med tanke på att ett solcellssystem i regel håller i minst 30 år, men oftast betydligt längre än så. 

Du kan göra ditt solcellssystem mer miljövänligt

Det är viktigt att du säkerställer att installationen sköts av proffs, att solcellssystemet underhålls på rätt sätt och att solcellspanelerna får mycket ljus. Om så är fallet har du gjort det du kan för att ditt solcellssystem ska vara och förbli så klimatsmart som det har potential att vara.

Ny teknik för återvinning av solceller

Enligt en studie från Chalmers materialanalyslaboratorium ska det finnas ett mer miljövänligt sätt att återvinna metallerna från solceller. I den nya metoden, som bara provats i labbmiljö, används mindre kemikalier än tidigare vilket är bra för miljön.

Den nya tekniken ska göra det möjligt att återvinna 100 % av silvret och omkring 85 % av iridiumet i uttjänta solcellspaneler.

Sänd till en kollega

0.031