23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Renovera köket på ett mer miljövänligt sätt

Genom att välja begagnat, lämna stommar intakta, använda naturliga material och köpa nya vitvaror kan du renovera köket på ett mer miljövänligt sätt. Här kommer några tips för hur du kan spara på miljön vid nästa köksrenovering:

Nya köksluckor och lådor

Istället för att byta ut alla stommar som hyllor och skåp kan du välja ett mer sparsamt alternativ genom att byta ut köksluckorna och lådor. Norddesign har flera olika köksluckor att välja bland, med olika utformningar och färger. Det går till exempel att välja målade köksluckor för en fräsch vit stil eller andra kulörer för en mer färggrann inredning. Ett annat alternativ är köksluckor som ser ut att vara tillverkade av olika träslag som exempelvis ek, ask eller valnöt. Det är enkelt att själv byta ut köksluckorna och därför kan man både få det gjort snabbare, samtidigt som man sparar pengar genom att inte byta ut alla stommar. Det är dessutom bättre för miljön eftersom det krävs mindre nyproducerat material.

 Välj naturliga material

Enligt Naturvårdsverket kan du renovera snällt genom att välja naturmaterial. Plast och PVC-golv bör undvikas helt. Det bör även tropiskt trä som kan bidra till skövling av urskogar och har långa transportsträckor. Det är därför bättre att välja svenska träslag som björk, bok, ek eller furu. Linoleumgolv är ett mycket slittåligt naturmaterial som finns i alla olika färger och mönster idag. Naturvårdsverket rekommenderar även att du väljer Svanenmärkt färg, lerfärg, linoljefärg eller järnvitriol för att måla väggarna.

Köp och sälj begagnat

Vissa saker går lika bra att köpa begagnat. Någon kanske vill bli av med sina gamla bänkskivor, som faktiskt kan bli riktigt fina efter en slipning. Det brukar även gå att få tag på begagnade dörrar, fönster, kakel, tegel och alla olika typer av möbler. Genom att tänka kreativt så kan du hitta många vägar till att använda begagnade saker, framförallt om du är redo att lägga ner lite jobb på att slipa, måla eller klä om. Glöm inte heller bort att lägga ut din gamla köksinredning till försäljning, för det finns många som väljer begagnat material om de ska renovera med en mindre budget.

Vitvaror får gärna vara nya

Nya vitvaror är mer energisnåla än äldre modeller och det rekommenderas därför att de byts ut var femtonde år. Att välja nytillverkade vitvaror sparar inte bara på miljön, utan på lång sikt kostar det även mindre pengar. Nya vitvaror kan nämligen dra hälften så mycket el än gamla. Men glöm inte att återvinna dina gamla vitvaror, antagligen genom att sälja dem vidare eller genom att gå till särskilda återvinningscenter. Många företag som säljer vitvaror har tjänster där de kan forsla bort och återvinna dina gamla vitvaror åt dig.

Sänd till en kollega

0.015