Har du drabbats av en inflammation?
Vad är egentligen en inflammation?
Det är lätt att blanda ihop inflammation och infektion. Begreppen hänger ihop men de beskriver två helt olika tillstånd. En infektion är ett angrepp av ett smittämne (t ex virus, bakterie, svamp) som har tagit sig in i kroppen. En inflammation är kroppens svar på en infektion eller skada. I princip leder en infektion alltid till en inflammation, vilket sker för att immunförsvaret aktiveras för att försvara och läka det område där infektionen har uppstått. En inflammation kan dock uppstå oavsett om det rör sig om en infektion eller ej. Skador, som frakturer, skavsår eller överansträngningar på grund av enformiga rörelser kan ge upphov till en inflammation då retning, uttröttning och mikroskador uppstår i vävnaden, utan att det föreligger en infektion.
Hur sker en inflammation?
När en inflammation uppstår i ett område, börjar immunförsvaret med att släppa ifrån sig signalämnen för att kalla dit fler försvarande celler, i form av olika typer av vita blodkroppar. De vita blodkropparna tar sig till det skadade området, samtidigt som blodtillförseln ökar och vidgar kärlen så att de börjar läcka ut ämnen till skadeområdet. Detta görs framför allt för att de vita blodkropparna ska komma ut från blodet och arbeta i det skadade området. Med den ökade cirkulationen samt ökade aktiviteten uppstår rodnad, svullnad, värme samt smärta på grund av ett ökat tryck på nervreceptorerna och även substanser som retar smärtreceptorer. Svullnaden uppstår på grund av att kärlen läcker och fler vita blodkroppar ska snabbt anlända till det skadade området. Nu har det skapats en akut inflammation. Kroppen agerar så här för att försöka stänga in det skadade området och stoppa flödet, så att till exempel bakterier inte sprids vidare till ett större område.
Symptom på en inflammation?
Inflammation ger upphov till smärta, där smärtan kommer ifrån de fria nervändar som blir överretade, delvis kemiskt av det som de vita blodkroppar släpper ut, men även av det tryck som uppstår vid ökad vätskeansamling. Till följd ger det svullnad, smärta, värme, rodnad och funktionsstörning som kan påverka rörligheten eftersom en viss del av kroppen inte kan användas på samma sätt som tidigare. I allmänhet kan man säga att om inflammationen påverkar större delen av kroppen, hela systemet, kan du få feber. Symptom kan uppstå på olika delar av kroppen. En inflammation i en axel ger smärta och molvärk. Inflammation i knäet ger smärta vid belastning, vilket kan medföra att det blir svårt att röra sig. Även molvärk vid vila kan förekomma. Symptom på inflammation i bröstmuskulatur och runt revben kan vara andningssvårigheter, en upplevd känsla av att det är svårt att ta djupa andetag.