23948sdkhjf

Snabbtest för biogasinhibitorer

Den biologiska avdelningen hos tyska biogasspecialisten Weltec Biopower utvecklar ett snabbtest för att identifiera inhibitorer i biogassubstrat. Den inkommande biomassas kan innehålla olika substanser som hindrar en effektiv biogasproduktion. Till exempel kan redan små mängder mögel ha en sådan effekt när biogas ska framställas av silade. Ammoniak, koppar, zink, läkemedel och desinfektionsmedel återfinns också ofta i slurry och gödsel och i många fall räcker det med mycket små förekomster för att de ska påverka bakterierna som bryter ned biomassan. Det är alltså mycket viktigt att identifiera sådana inhibitorer och tillse att de inte kommer med in i bioreaktorn.

Weltec är sedan förra året inolverade i ett forskningsprojekt med syfte att få fram en ny procedur för att lösa detta. Genom att i labbmiljö framställa biogas från olika biomassor och medvetet tillsätta inhibitorer får man fram målkurvor som sedan kan jämföras med motsvarande kurvor för gasproduktion av olika råvaror. Denna jämförelse visar snabbt om det finns några inhibitorer i råvaran. Detta går att göra snabbt, en stor fördel jämfört med gängse teknik baserad på ett aerobt test ursprungligen framtaget för mejeriindustrin. Där tar det tre dagar att få fram resultatet.

Weltec menar att såväl biogasproducenter som biomasseleverantörer kommer att ha nytta av ett snabbtest för förekomst av inhibitorer.

Bild: Tyska forskare håller på att utveckla ett snabbtest för biogasinhibitorer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078