23948sdkhjf

Nytt initiativ synliggör cirkulär ekonomi

Fyra branschorganisationer lanserar nu ett initiativ för att synliggöra cirkulär ekonomi.

Sverige är världsledande på att bygga hållbara städer och samhällen för att på så sätt skapa en cirkulär ekonomi. I kommuner och regioner har vi under lång tid arbetat för att förbättra vår resurshushållning, genom att återanvända och återvinna det avfall som inte går att förebygga, att ta tillvara energin i allt material och att minimera de rester som blir över.


- Genom att underlätta samverkan mellan offentliga och privata aktörer inom avfall, energi, samt vatten och avlopp, kan vi cirkulera mer. När resurser används klokare sparar vi på både pengar och miljö. Dessutom blir vi mindre beroende av att importera energi, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.


I en ny film beskriver branschorganisationerna Avfall Sverige, Energigas Sverige, Energiföretagen Sverige och Svenskt Vatten hur den cirkulära ekonomin hänger ihop. En pedagogisk broschyr har också tagits fram med exempel på hur fyra olika kommuner – Stockholm, Växjö, Umeå och Gotland – bidrar till den cirkulära ekonomin i praktiken.


- Umeå är ett inspirerande exempel där avloppsreningsverket i stort sett blivit självförsörjande på både el och värme – tack vare biogasen från anläggningens rötkammare. Biogas är en nyckel för att utveckla den cirkulära ekonomin, säger Anna Linusson.


En länk till filmen hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157