23948sdkhjf

Dags för Fruktoberfest

I helgen var det säsongspremiär för fruktbytardagar på NSR:s återvinningscentraler. Dagarna är en insats för att rädda fallfrukten i nordvästra Skåne.

Hösten blir allt längre och skördetiden i trädgården kan innebära stora mängder frukt som måste tas omhand. Men istället för paj och marmelad blir stora mängder äpplen, päron och plommon till fallfrukt. För att minska det onödiga matsvinnet ordnar NSR fruktbytardagar på återvinningscentralerna.

- Det är tredje året i rad som vi gör det möjligt för våra kunder att byta frukt på återvinningscentralerna och det har varit väldigt uppskattat. Många tycker att matsvinn är onödigt och det här är ett enkelt sätt att minska slöseriet på fin frukt, säger Anna-Karin Falkenström, ansvarig för NSR:s återvinningscentraler.

På NSR:s sex återvinningscentraler finns det från och med den 16 september särskilda fruktbytarplatser där kunder kan lämna överbliven ätbar frukt från sin trädgård. Frukt som andra privatpersoner i sin tur kan plocka med sig hem. Den enes trädgårdsavfall blir på så sätt till glädje till andra.

Även otjänlig frukt kan lämnas under kampanjen, som varar under större delen av hösten, eller tills inlämningen avtar. NSR gör nämligen en specialinsamling av fallfrukt där frukten blir till biogas och biogödsel. På så vis kan dess näring och energi tas tillvara på ett mer effektivt sätt, istället för att bli till kompostjord.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141