23948sdkhjf

Bygga hus av hus får vidare finansiering

Genom innovationsprojektet ”Återhus – att bygga hus av hus” ska återbruk av tunga byggnadsdelar möjliggöras.

Projektet utvecklar processer och standardiserade metoder för demontering och återbruk, samt verkar för en ökad innovationsförmåga och för att möjliggöra en uppskalning av system för återbruk. Målet är att minska mängden avfall, uttaget av naturresurser samt CO2-utsläpp inom byggbranschen. Fokus ligger på samverkan och kompetensutveckling mellan aktörer och projekt i branschen. Flera fastighetsägare medverkar, till exempel Fabege, Atrium Ljungberg och Vasakronan, och bidrar bland annat med pilotprojekt där delmoment testas.

Jelena Mijanovic och Nadine Aschenbach från Codesign projektleder innovationsprojektet tillsammans.

- Vi måste ändra synen på vårt befintliga byggnadsbestånd och se det som en resurs. Byggsektorn står idag för 35% av allt genererat avfall i Sverige. Förutom minskat CO2-utsläpp vid återbruk så minskar vi mängden avfall, uttag av råvaror och bevarar naturmiljöer. Vi har helt enkelt inte råd att inte återbruka om vi ska lyckas uppnå cirkularitet i samhället och ett koldioxidneutralt Sverige år 2050, säger Jelena Mijanovic i ett pressmeddelande.

Projektet fokuserar på tunga byggnadsdelar, främst av betong och stål, som stomdelar och fasader. Betong och stål är två av de mest resurs- och energiintensiva materialen under produktion och har ofta lång livslängd kvar vid rivning. Genom att tillgängliggöra dessa resurser kan avfallsmängder, utsläpp och förbrukning av jungfruliga resurser minska signifikant från bygg- och fastighetsbranschen.

– Vi behöver samverka i hela värdekedjan för att hitta lösningar som driver branschen framåt. I det här projektet är vi många olika aktörer som deltar och bidrar med erfarenheter och kompetenser vilket skapar goda förutsättningar för att lyckas, säger Madeleine Nobs, chef hållbar affärsutveckling NCC Building Sverige.

Om projektet:

Innovationsprojektet sker i samverkan med NCC, Rise, Stockholm stad, Vasakronan, Fabege, Atrium Ljungberg, Contiga, Zengun, Anthesis, Svensk Betong, Ramboll och KTH. Projektet har fått bidrag från Vinnova Utmaningsdriven Innovation steg 2.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093