23948sdkhjf

Testar ny grund av stål och återvunnet glas

Koljerngrund. Så kallas den nya klimatsmarta stål- och glasmetod Kalmar kommun testar för att lägga husgrunder.

Koljerngrunden består av stålreglar med skivor av återvunnet glas mellan sig. Metoden är förvisso dyrare än traditionell betonggrund, men går betydligt fortare att lägga och har mindre klimatpåverkan. Därför blir slutsumman marginellt högre.

Simon Gottfridsson, teknisk förvaltare, berättar närmare om förarbetet som kräver en stor dos noggrannhet.

– Det som krävs är en väldigt plan grusbädd. Det får skilja högst 3 millimeter i höjd mellan olika delar på en 250 kvadratmeter stor platta.

Även själva grundläggningen är känsligare för väder, då mycket regn och vind kan sätta stopp för arbetet. Men eftersom att det inte krävs någon torktid alls går det fortare i slutändan ändå.

– Vi behöver inte vänta och göra RBK-mätningar för att säkerställa rätt fuktkvot i plattan innan golvläggning. Sen finns det också fördel med att makadambädden inte behöver vara lika omfattande men den behöver vara noggrant avvägd, berättar Simon för oss.

Han fortsätter:

– Att det är återvunnet material som kan återvinnas igen är också en väldigt stor fördel. Med koljerngrund minskar vi klimatpåverkan för grundläggning med 50 procent vilket är ett stort kliv framåt i vår strävan efter ett mer hållbart byggande.

Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Västsverige får ny fabrik för plaståtervinning
Trenden 2022: Avfallsmängderna minskar
Möjligheter och utmaningar med förpackningsåtervinning
Bygger första avskiljningsanläggningen för CO2 från avfallsförbränning
"Skräpaktier" vinnare på börsen
Fräscha upp ansiktet med utsläpp från stålindustrin

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11