23948sdkhjf

Efter textildumpningsskandal – samarbete för ökad kompetens

I spåren av H&M:s textildumpningsskandal ska nu Sobona och Nordiska Textilakademin samarbeta kring hur man kan utveckla kompetensen för ökad textil- och materialåtervinning.

Bland Sobonas medlemmar, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, finns bland annat ett antal avfallshanterings- och återvinningsföretag.

Att öka kompetensen inom sortering och värdering av textil uppges vara en viktig pusselbit i arbetet med att få till en mer cirkulär textilbransch.

– Inom textilbranschen ser vi att kompetenser kring sortering och värdering av textil- och modeprodukter behöver utvecklas på bred front, med avfallstrappan som utgångspunkt. Samverkan med Sobona är en mycket viktig pusselbit i detta arbete och ger mervärde på så många plan, säger Christian Lundell vd på Nordiska Textilakademin.

Intresset för samverkansprojektet uppges även ha spridit sig till fler aktörer, bland annat Avfall Sverige.

Samverkan har också en direkt koppling till Sobonas deltagande i Kompetenspasset som drivs av RISE, Myndigheten för yrkeshögskolan och Arbetsförmedlingen.

Kompetenspasset är ett utforskande projekt som syftar till att ta fram en modell och en digital infrastruktur för så kallade mikromeriter, det vill säga byggstenar av kompetens som kan komma från både informellt och formellt lärande.

– Många aktörer börjar nu vända blicken mot mikromeriter. De kan bidra till att synliggöra och lyfta fram det kontinuerliga livslånga lärandet och de kan även spela en viktig roll i den gröna omställningen, framhåller Thomas Nylund, Sobonas processledare i Kompetenspasset.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078