23948sdkhjf

Avfall från ölbryggning kan bli värdefullt

Öl är den tredje mest konsumerade drycken i världen, efter vatten och te. Ölbryggning genererar stora mängder spannmålsavfall med lågt värde.

Nu visar dock ett forskningsprojekt att det går att höja värdet på restprodukterna genom att producera mat, biobränsle och värdefulla kemikalier av dessa.

Det är i ett pressmeddelande som Högskolan i Borås skriver att Mohsen Parchami, nybliven doktor i resursåtervinning, i sitt doktorandprojekt undersökt hur man kan ändra inställningen från betrakta rester från ölbryggning som spannmålsavfall till att i stället se dessa som råmaterial till nya produkter.

Av särskilt intresse är att det går att odla proteinrika och ätbara trådsvampar på resterna av bryggeriavfallet.

– Ett mål med mitt projekt var att återföra något som kommer från livsmedelsproduktion tillbaka in i samma cykel. Genom att producera detta proteinrika livsmedel kan man bidra till högre säkerhet vid livsmedelsproduktionen och minska trycket på jordbruk och djurhållning, säger Mohsen Parchami i pressmeddelandet.

I forskningsprojektet utvecklades ny metod för att förbehandla avfallet för att kunna separera dess olika beståndsdelar till bland annat stärkelse, protein och cellulosa. Alla dessa beståndsdelar utgör källor till nya potentiella användningsområden. Därefter undersöktes olika möjligheter att framställa en rad nya produkter som biobränsle, bioplaster och ingredienser till matproduktion. Även möjligheterna för produktion av andra värdefulla produkter som biogas, vätgas och flyktiga fettsyror, beaktades i projektet.

– Om bryggerierna ser möjligheterna att omvandla spannmålsresterna till dessa produkter skulle det kunna gynna dem, både från ekonomisk och miljömässig synpunkt, säger Mohsen Parchami också.

I projektet utvecklades även en ny process för fraktionering och ett koncept för ett bioraffinaderi för att kunna utvinna värdefulla ämnen som proteiner, fibrer och antioxidanter.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109