23948sdkhjf

Industriell symbios kring återvinning av däck

I Linköping undersöks nu möjligheterna till en cirkulär återvinning av däck i en industriell symbios.

Sedan tidigare har Svensk Däckåtervinning en anläggning i anslutning till Tekniska Verken på Gärstad och nu har de båda aktörerna tillsammans med Rubber Innovation tagit fram en avsiktsförklaring att samarbeta. Visionen för samarbetet är enligt ett pressmeddelande att Rubber Innovation ska etableras intill däckåtervinningsanläggningen och vidareutveckla det granulat som Svensk Däckåtervinning producerar där.

En sådan samlokalisering skulle innebära en unik möjlighet att utveckla en cirkulär ekonomi kring uttjänta däck, med möjlighet att bli ledande i Europa, heter det i pressmeddelandet. Det är genom upphettning som Rubber Innovation kan återvinna kemikalier och nytt råmaterial från granulatet. Detta kan sedan användas för att producera nya däck och gummiprodukter, och därmed minska användningen av ny fossil olja.

– Vi ser fram emot ett nära samarbete med Svensk Däckåtervinning, Tekniska verken och Rubber Innovation kring en av bilindustrins största miljöutmaningar, återvinning av utslitna däck. Vi på Rubber Innovation kan mycket om återvinning, och har en bra lösning för däck med speciella egenskaper som skandinaviska däck, säger Jon Erik Ludvigsen, vd vid Rubber Innovation, i pressmeddelandet.

De tre parterna utreder nu finansiella, juridiska och fysiska möjligheter för samarbetet inom ramen för avsiktsförklaringen. Förhoppningen är att kunna realisera visionen redan under 2025 om förutsättningarna visar sig vara gynnsamma.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078