23948sdkhjf

Hållbarhet för de minsta i bokform

Universitetsläraren Bibbi Larsliden tyckte att barnböckerna om hållbarhet var alldeles för dystra. Så hon skrev en egen.

Bibbi Larsliden utbildar förskollärare och specialpedagoger på Örebro universitet. För tre år sedan gick hon en kortare universitetsutbildning om hållbarhet, eftersom det är ett ämne som intresserar henne. Efter kursen besökte hon biblioteket för att se vilka böcker om hållbarhet som fanns för att läsa högt för förskolebarn. De var ganska många, men hade det gemensamt att de målade upp en mörk framtidsbild.

– Jag blev helt förtvivlad. Det var isbjörnar som svälter, med bilder på utarmade isbjörnar. En annan bok handlade om att du inte kommer inte kunna åka pulka när du blir tonåring, och så var det gråtande barn med pulkor. En bok slutade med en punkterad jordglob som grät med en febertermometer i munnen. Fruktansvärda bilder, säger Bibbi i ett pressmeddelande.

Hon beslutade sig för att skriva en egen bok som skulle visa på möjligheter och lösningar i stället. Det var viktigt att utgå från den senaste läroplanen för förskolan, som tydligt skriver: ”En positiv framtidstro ska prägla utbildningen”.

– Vi ska inte lägga på barn det vi inte själva förmår att ta oss an. Vi vuxna måste ta ansvar för det, säger Bibbi Larsliden.

Nu är ”Hållbara hatten” utgiven och den handlar om stora frågor, som hur man skapar ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart samhälle. Men den utgår från barnens vardag, som exempelvis var frukostägget egentligen kommer ifrån.

– Jag vill visa på det hoppfulla, på förändringsmöjligheter, att alla kan bidra och alla kan göra något mitt i sin vardag.

Bokens innehåll har faktagranskats av två hållbarhetsforskare vid Örebro universitet. Förutom att föräldrar ska kunna läsa den för sina barn, är den också tänkt att fungera som ett stöd för pedagoger inom förskolan. Den ska kunna användas vid lässtunder och vid undervisning för barnen. De saker som barnen i boken gör för att öka hållbarheten på sin förskola, ska också vara lätta att genomföra på vilken förskola som helst.

Bokens bilder är skapade av illustratören Anja Park. De visar hur barnen och pedagogerna på förskolan tillsammans tar små steg mot ökad hållbarhet och samtidigt har roligt under tiden.

– Den sista bilden i boken är en glad jordglob, avslutar Bibbi Larsliden.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065