23948sdkhjf

Global mall för klädåtervinning

Fristads, tillverkare av arbetskläder har lagt grunden för en global infrastruktur för klädåtervinning.

Av ett pressmeddelande framgår att koncernens avdelning i Benelux tagit fram den globala återvinningsprocessen. Avdelningen ligger sedan tidigare i framkant kring att utveckla lyckade cirkulära lösningar tillsammans med flera stora kunder. Förra året certifierades en återvinningsprocess i Nederländerna, och därmed är Fristads första klädproducenten i regionen som kan garantera spårbarheten i återvunnet, cirkulärt textilmaterial. Nu ska den holländska modellen användas som mall för att implementera och skala upp återvinningen på alla Fristads marknader.

När den nya infrastrukturen är på plats kommer bolaget med hjälp av återvinningspartners att samla in uttjänta plagg från kunder och ta dem till en återvinningscentral. Där sorteras de beroende på sitt skick. Baserat på resultaten från den holländska modellen uppskattar Fristads att 2 % av arbetskläderna kommer att bearbetas till fibrer till garn som sedan kan användas för att tillverka nya plagg. Bedömningen är att denna siffra kommer att växa till 5 – 10 % under de kommande åren. Ungefär 80 % kommer att återvinnas på andra sätt, till exempel i tillverkning av stoppning till bilinteriörer och material till byggindustrin. Resten består av kläder som är för kontaminerade för att återvinnas och därför kommer att användas som bränsle i energiproduktion.

- Återvinningsbranschen blir hela tiden bättre på att hantera textilavfall, vilket är nödvändigt om vi ska minska miljöpåverkan från kläder. Vi tycker att det är glädjande att kunna bidra genom att skapa ett bra returflöde i Nederländerna som vi nu stegvis kommer att införa på alla våra marknader, säger Hugo Vedder, Product Specialist på Fristads Benelux, i pressmeddelandet och avslutar med att konstatera att man med den nya processen är väl förberedda för att möta kraven i EU-lagstiftningen om producentansvar för textilier, ERP.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078