23948sdkhjf

Förhandlingar om globalt plastavtal fortsätter

Det tredje internationella förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar har inletts i Nairobi, Kenya.

På mötet ska man komma framåt i förhandlingarna för att nå målsättningen att besluta om ett nytt rättsligt bindande globalt avtal nästa år.

– Nu tar vi ytterligare ett viktigt steg framåt för få bukt på problemet med plastföroreningar. Utan globala åtgärder kan den årliga felhanteringen av plastavfall öka med 86 % 2040 jämfört med 2019. Det är ett scenario vi måste undvika, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.

Mötet är det tredje av totalt fem förhandlingsmöten. För Sverige är det prioriterat att det framtida avtalet blir rättsligt bindande och omfattar åtgärder för hela plastens livscykel. Exempelvis vill Sverige att plastprodukter ska designas rätt från början, att de farligaste kemikalierna i plast förbjuds och att mängden plast i haven minskar.

De svåraste diskussionerna, där vissa länder står långt ifrån varandra, kommer troligen att handla om avtalets utformning, och om huruvida avtalet ska omfatta åtgärder för produktionen av plast eller ej, framgår det av pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063