23948sdkhjf

Black Friday inget för tillverkaren av arbetskläder

Den här veckan går det tretton på dussinet av Black Friday-erbjudanden. Alla hakar dock inte på....

Ett exempel är svenska Fristads, tillverkare av arbetskläder, som nu breddar sig inom hållbarhet och sätter cirkularitet i ett ökat fokus. För tredje året i rad väljer företaget att inte göra några Black Friday-aktiviteter, utan i stället trappa upp aktiviteter för att förlänga produkternas liv genom reparationer och återvinning.

- Idag slängs alldeles för många klädesplagg innan de har använts till sin fulla potential. Detta är något vi erfar inom vår bransch också. Genom att hitta sätt att förlänga produkternas liv, som att reparera dem eller hitta nya användningsområden för dem kan vi bidra till att minska vår branschs påverkan på klimatet, säger Anne Nilsson, chef för marknadsföring och hållbarhet vid Fristads, i ett pressmeddelande.

Utöver att stötta med konkreta tips på hur man bäst tar hand om sina arbetskläder för att få dem att hålla så länge som möjligt, erbjuder bolaget också mindre reparationer kopplade till sin reklamationsprocess. Av alla reklamationer som gjordes 2022, reparerades 39 procent av plaggen i stället för att ersättas med en ny produkt.

I september presenterade Fristads sin nya globala infrastruktur för klädåtervinning, inklusive en certifierad återvinningsprocess i Nederländerna. Nu ska den holländska modellen användas som mall för att implementera och skala upp återvinningen på alla Fristads marknader. Genom den nya återvinningsprocessen vill man minimera avfall, minska användningen av nya material och bidra till ett cirkulärt produktionssystem. Initiativet innebär också att man är väl förberedda att möta kraven i den kommande EU-lagstiftningen om producentansvar för kläder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094