23948sdkhjf

Återvinning av schaktmassor = stora miljövinster

Tio miljoner ton naturresurser, så mycket skulle kunna sparas in årligen genom återvinning av schaktmassor.

Det är i en ny rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram på uppdrag av Återvinningsindustrierna som detta konstateras.

– Att få till en mer cirkulär hantering av schaktmassor är främst relevant ur ett resursbesparande perspektiv, eftersom det minskar deponeringen och behovet av att utvinna nya material, säger Jurate Miliute-Plepiene, avfallsexpert och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten, och kanske inte helt oväntat, är det stor skillnad i klimatpåverkan mellan när schaktmassorna ersätter ett annat material, och när de inte gör det. Deponering är det scenario som ger högst utsläpp av klimatgaser och i landet är det närmare fyra miljoner ton jordmassor som deponeras varje år.

– Rapporten visar på stor potential med återvinning av schaktmassor. Om vi skulle minska deponeringen av schaktmassor med cirka hälften och i stället omhänderta dessa cirkulärt skulle vi kunna spara cirka 10 000 ton koldioxidutsläpp varje år. Dessutom innebär cirkulär hantering av schaktmassor enorma resursbesparingar, säger Ellen Einebrant, vd för Återvinningsindustrierna, i en kommentar.

En uppenbar fördel med cirkulär hantering av schaktmassor är att ingreppen i naturen minskar, något som exempelvis minskar riskerna för tillgång till andra naturresurser, som exempelvis grundvatten.

Hela rapporten kan du läsa här.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125