23948sdkhjf

Fågel Fenix i sophanteringen – Uttjänt sopbil får nytt liv

Inom kort börjar Eskilstuna Energi och Miljös första återbrukade fordon rulla på stadens gator.

Det handlar om en ny kärltvättbil som beställts utifrån en idé om återbruk. Bilens chassi kommer nämligen från en sopbil som tjänat ut och denna har sedan fått en ny påbyggnad med funktioner för sin nya roll.

Sopbilars inmatningsfunktion slits ut efter en tid, men själva chassit kan fortfarande vara fullt användbart. Att göra om en sopbil till kärltvättdito föll sig därför naturligt, då dessa inte ska köras några längre sträckor. Därmed blir slitaget lägre.

− En kärltvättbil kör mestadels inom stan och i en mindre radie däromkring. Den används bara för att tvätta sopkärlen i flerbostadshus och körs dessutom inte året runt eftersom det är för kallt att tvätta kärlen vintertid. Därför räknar vi med en lång livslängd på bilen trots det återanvända chassit, säger Jari Backeliv, chef för hushållstransporter hos EEM, i en kommentar.

Idén att använda ett befintligt chassi innebär inte bara en hållbarhetsvinst, utan också en klart mindre kostnad jämfört med vad ett helt nytillverkat fordon i samma storlek skulle kostat.

− Förutom att vi vill leva som vi lär, har vi också sparat drygt halva kostnaden för en helt nytillverkad bil. Vi hoppas kunna göra fler smarta fordonsåterbruk framöver, avslutar Jari Backeliv.

Kärltvättbilen tas i bruk framåt mars/april när vädret blivit mildare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11