23948sdkhjf

Varsel på Naturvårdsverket - "behöver minska med 65 miljoner"

Naturvårdsverket förbereder en neddragning av verksamheten.

Av ett pressmeddelande framgår att myndigheten varslar 65 anställda om uppsägning. Varslet motsvarar cirka tio procent av myndighetens anställda. Anledningen är en aviserad minskning av budgeten inför 2025 som en följd av att flera tillfälliga satsningar upphör.

– Bedömningen är att vi behöver minska våra kostnader med 65 miljoner kronor jämfört med 2024. Det görs dels genom att minska på verksamhet motsvarande 65 årsarbetskrafter, dels genom annan sparsamhet. Uppskattningsvis kommer det att beröra 65 personer, men först ser vi över vilka möjligheter som finns till bland annat omplacering, säger generaldirektör Björn Risinger i en kommentar.

Merparten av den aviserade sänkningen beror på att några tidsbegränsade satsningar löper ut vid kommande årsskifte.

– De satsningar som löper ut rör framför allt stärkt arbete för hållbar plastanvändning och genomförandet av tre nya EU-direktivsuppgifter med fokus på engångsplast, producentansvar för förpackningar och nedskräpning, säger Björn Risinger vidare.

Varslet omfattar samtliga avdelningar inom myndigheten och påverkar båda kontoren, i Stockholm respektive Östersund. Vid sidan om minskningen av de tidsbegränsade satsningarna påverkas stödverksamheten mer än övriga avdelningar eftersom kärnverksamheten behöver värnas, heter det i pressmeddelandet.

Effektiviseringarna på myndigheten krävs också för att säkra resurser för flera viktiga uppdrag framöver, bland annat genomförande av ny EU-lagstiftning inom flera områden, effektiv miljöprövning och stärkt förmåga i säkerhet och beredskap. Expertstödet till regeringen är också en prioriterad uppgift för myndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078