23948sdkhjf

Fönster från Trollhättan återbrukas i Ukraina

I samband med Skanskas renovering av två bostadshus i Trollhättan ville projektchefen Julia Larsson jobba med återbruk. Nu ska 1 000 fönster skickas till Ukraina för att användas i krigsdrabbade hus.

Under renoveringen av kvarter Stensmedjan i Trollhättan ska byggnaden energieffektiviseras. I samband med det byter man ut alla fönster. När projektchefen Julia Larsson fick idén om återbruk så var fönster det naturliga valet.

– Vi visste exakt vad vi ville göra, men inte hur. Det är inte så lätt som man tror att hitta någon som kan ta emot och använda så många fönster i Sverige, hur fina de än är, säger hon i en artikel på Skanskas hemsida.

Sedan fick hon idén att skicka dem till Ukraina. Hon fick snabbt positiv respons och kom i kontakt med hjälporganisationen Hjärta till hjärta som hjälpte till att samla in nästan en halv miljon kronor till transporterna.

Genom hjälporganisationen Filippus har nu 300 fönster i ett första steg skickats ner till Ukraina

– Våra fönster kommer bland annat att användas till uppbyggnaden av de hårt drabbade städerna Charkiv och Cherson. På ett sätt känns det overkligt, men fantastiskt roligt att vi kan vara med och bidra. Det har också gett ringar på vattnet. Vid nästa transport kommer vi till exempel att skicka med möbler från ett kommunalt bolag, säger Julia Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094