23948sdkhjf

Uppdaterad: PPWR-förslag godkänt trots oenighet

Vid lunchtid idag röstade EU:s medlemsländers representanter om PPWR, den nya förpackningsförordningen som vi skrivit en hel del om det senaste året. Hur omröstningen skulle gå var ovisst in i det sista.

Det är sajten euronews.com som skriver att det finns en påtaglig risk att förordningen kommer att försenas till efter EU-valet i juni på grund av politisk oenighet kring potentiella effekter som de föreslagna reglerna kan komma att få med avseende på såväl handel som diplomati.

Så sent som tidigare i veckan skrev vi att Europeiska rådet och Europaparlamentets företrädare gjort en provisorisk överenskommelse om PPWR, men att det är långt ifrån klart. Redan fem dagar senare hotar alltså oenighet att skjuta på paketet. Bakgrunden är en sent tillkommen klausul, introducerad av Frankrike, om att företag utanför EU som vill exportera plastförpackningar till unionen måste uppfylla samma krav på andelen återvunnen plast och att den har samlats in och behandlats enligt lagar och regler som motsvarar de som gäller i EU. I praktiken skulle detta diskvalificera de flesta plastförpackningar som idag används för att föra in gods i Europa och därmed skapa stora ekonomiska frågor och potentiella diplomatiska förvecklingar.

Sajten uppger att flera icke namngivna seniora företrädare för kommissionens generaldirektorat för handel (DG Trade) upplever sig säkra på att man övertalat tillräckligt många regeringar att rösta nej till lagen i sin nuvarande form. Om det sker, så måste EU-rådet öppna upp nya samtal med parlamentsledamöterna och chanserna att få PPWR på plats före det stundande EU-valet blir då mycket små. 

Så blev det dock inte. Alldeles nyss nåddes vi av uppgiften att PPWR-texten godkänts, trots försöket från DG Trade att försena lagförslaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078