23948sdkhjf

Soldrivet sorteringsverk

Maskin Mekano tar det fossilfria ett steg längre – drev ett sorteringsverk en hel dag bara på solkraft.

Företaget berättar i ett pressmeddelande att man genomfört ett lyckat test i Nederländerna, ett Maskin Mekano ECO6 sorteringsverk drevs då under en hel dag på 100 procent solenergi.

Kraftkälla var en utfällbar solpanel på 100 kvadratmeter, monterad på en trailer.

Panelen ska följa solen under dagen och ge ungefär 24 kWh per timme, Maskin Mekano berättar att panelen dessutom hade ett batteri på 50 kWh för kontinuitet i driften.

Panelen ska leverera både kraftström och nätström, enligt Maskin Mekano kunde den under testet utan problem försörja sorteringsverket, som behöver ungefär 22 kWh per timme.

Företaget drar därför slutsatsen att det är fullt möjligt att producera helt utan utsläpp, och helt utan tillgång på el.

Maskin Mekano noterar att en förutsättning för att kunna driva ett så pass stort sorteringsverk som ECO6 på den här typen av solpanel är att verket är väldigt energieffektivt från början; enligt företaget behöver ECO6:an inte mer än 22 kWh per timme eller 4,5 liter diesel per timme om man skulle välja att köra det på en dieselgenerator.

Testet genomfördes i samarbete med Maskin Mekanos återförsäljare i Benelux; Impakt Recycling Solutions, företaget Agriper som tillhandahöll solpanelen och kunden Daanen Altforst, ett familjeföretag som sysslar med återvinning av betong, asfalt och stenmaterial. I Nederländerna, som inte har något eget berg, är man extremt duktiga på att ta tillvara och återvinna bygg- och anläggningsmaterial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094