23948sdkhjf

Framtiden är digital, så även samtiden

Välkomna till Recyclings tredje utgåva för året. Och första…… Vad menar jag med det?

Jo, jag menar att det är årets första (och i för sig också sista…) helt digitala utgåva. Den trycks alltså inte på papper, utan distribueras enbart i den form som du som nu läser dessa rader fått den, alltså i form av en klickbar länk som gör tidningen tillgänglig.

 

Varför då en digital utgåva? Varför inte är väl en relevant motfråga i dessa tider som av vissa beskrivs som den digitala revolutionen. Tryckning och distribution av papperstidningar sker inte utan miljöpåverkan och är dessutom ganska tidsödande processer, jämfört med att skicka ut ett mejl med en länk.

 

Digital distribution innebär också helt andra möjligheter att nå andra målgrupper än de vanliga, om uttrycket tillåts. Och så har vi förstås den kanske största fördelen, både för oss som gör tidningen och er som läser och/eller annonserar i den. Med digital teknik kan vi göra länkningar, vi kan lägga in videor istället för konventionella bilder, vanliga bilder kan ställas samman till bildspel och så vidare. Ni kommer att se en del exempel på detta när ni läser vidare. Vi menar och tror att digitala utgåvor är ett mycket bra komplement till vanliga pappersdito och de kommer att finnas sida vid sida under många år framöver.

 

På tal om ny teknik. Två artiklar i den här utgåvan är baserade på ny teknik. Missa inte artikeln om Carl F, ett visionärt avfallshanteringsföretag som precis investerat i landets första robotiserade anläggning för sortering av blandat avfall. De räknar med att kunna få ut tusentals ton återvinningsbart material extra per år tack vare tekniken, som dessutom drivs av deras eget vindkraftverk…..

 

Läs också artikeln om ruttplanering för avfallsinsamling baserad på artificiell intelligens. Vid högskolan i Skövde har forskning lett fram till ett system som är lätt att hantera för användaren, men som bygger på ack så komplicerade algoritmer. Resultatet: Arbetet kan reduceras med 25 %, samtidigt som man garanterat inte råkar köra med olaglig överlast…..

 

Vidare bjuder vi på läsning om ett nytt system för insamling och återvinning av elfordonsbatterier, om en ny branschöverenskommelse kring avfallsbränsle samt våra vanliga inslag som nyheter, forskarnytt och omvärldsbevakning.

 

Så mycket nöje med denna digitala utgåva av Recycling & Miljöteknik.

Peter Olofsson, chefredaktör

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078