23948sdkhjf

Återvinningsbara förpackningar i Almedalen!

Förpackningar konstrueras och utformas i stor utsträckning med för lite fokus på återvinningsbarheten.

Trots att arbetet mot en ökad återvinning av förpackningar nu pågått i drygt ett par decennier, är det fortfarande så att förpackningar i stor utsträckning inte konstrueras och utformas med tillräckligt fokus på återvinningsbarhet. 

 

Ofta förefaller det som att lätta multimateriallösningar, som är svåra eller omöjliga att materialåtervinna, "vinner" över något tyngre monomateriallösningar som är betydligt lättare att återvinna. Det tycks som att förpackningsutvecklare och -ingenjörer inte får en tillräckligt bra återkoppling från nästa och nästnästa led kring de problem med återvinning som multimateriallösningarna skapar och som ofta innebär att energiutvinning genom förbränning är enda alternativet. "Trycket" att prioritera återvinningsbarheten när förpackningslösningar utvecklas är helt enkelt för lågt. 

 

Att svara på vilka lösningar som är bäst kräver ett holistiskt perspektiv och en helhetsbild som tar hänsyn till alla faktorer: ekonomiska, ekologiska, politiska med flera. De här frågeställningarna vill vi på tidningen Recycling tillsammans med vår systertidning Packmarknaden uppmärksamma genom ett halvdagsseminarium i Almedalen den 6 juli. Under förmiddagen kommer ett antal intressenter, branschaktörer med flera att debattera och ge sin syn på framtidens förpackningar och återvinningen av dessa. Moderator vid seminariet och debatten är Peter Johansson från Svensk Avfallsrådgivning.

 Bland deltagarna i seminariet finns:

  • Anna Lilja, Kommunikatör, Konsumentföreningen
  • Erik Elvingsson Hedén, Vd, SB Insight
  • Erik Lindroth, Miljödirektör, Tetra Pak
  • Johan Hultberg, Riksdagsledamot, Moderaterna
  • Kent Carlsson, Vd, FTI
  • Ann Christiansson, Senior Advisor Sustainability, Svensk Handel
  • Lina Bergström, Vd, Återvinningsindustrierna

 

Är du på Almedalsveckan ska du självklart inte missa att vara med och lyssna på detta arrangemang. Aktuellt och uppdaterat program hittar du här

Peter Olofsson, chefredaktör

Recycling

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096