23948sdkhjf

Nya grepp i miljöpolitiken

Dialoger och frivilliga överenskommelser måste användas mer i miljöarbetet. Det anser Miljövårdsberedningen, regeringens råd i miljöfrågor. Ökade dialoger med främst näringslivet har varit en del i strategin för hållbar utveckling.
Beredningen har haft i uppdrag att medverka i arbetet med att ta fram strategier för hållbar utveckling genom att starta dialoger med näringslivet.
Vad kom rådet fram till?Bland annat anser man att det behövs fler framtidsinriktade dialoger och överenskommelser på alla nivbåer i samhället. Förutom lagar och ekonomiska styrmedel behövs dialog och samverkan i miljöpolitiken.I samtalen vill man bidra till att hitta nya strategier i miljöarbetet men också överbrygga de skilda tidsperspektiv som utgör ett av miljöpolitikens stora dilemman - att man utgår ifrån en kort tidshorisont medan många miljöproblem är långsiktiga.
Miljövårdsberedningen har under ett år tillsammans med 36 företag och tre kommuner sökt efter nya framkomstvägar. Bland annat har man satt upp mål och riktlinjer för längre tidsperspektiv.De mål som tagits fram hittills innebär att inga fossila energikällor används för att värma våra hus efter år 2025. Alla nya hus och minst en tredjedel av de befintliga byggnaderna är miljö- och hälsodeklarerade år 2010. Vägtransporterna för dagligvaror halveras till år 2025.För att nå detta är företagen beredda att integrera miljöaspekterna i hela sin verksamhet, utveckla ny miljöanpassad teknik och marknadsföra miljölösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062