23948sdkhjf

Nya batteridirektivet hotar jobben

Det första icke offentliggjorda utkastet till nya batteridirektivet från miljökommissionen visar på att 3500 jobb i Europa och 500 jobb på Saft AB i Oskarhamn försvinner. Utkastet visar bland annat på att man vill totalförbjuda de små nickel-kadmiumbatterierna samt sätta de industriella batterierna på en tillfällig undantagslista. De industriella nickel-kadmiumbatteriena tillverkas i Oskarshamn.
- Saft AB överlever inte de föreslagna direktiven. Det räcker inte med en tillfällig respit. Margot Wallström (EU:s miljökommissionär) har förstått att de industriella batterierna är nödvändiga, men hon måste gå längre än vad hon tidigare gjort, säger Håkan Hammarström, VD för Saft AB.
De industriella nickel-kadmiumbatterierna produceras i ett slutet kretslopp utan fara för miljön och återvinningsnivån ligger närmare 100 procent. De används främst som back-up i fabriker och på sjukhus. Fabriken i Oskarshamn har en egen återvinningsanläggning och har kontrakt med sina kunder om återvinning.
- Om miljökommissionens förslag går igenopm kan vi inte längre ge våra kunder någon återvinningsgaranti, eftersom vi då troligen inte finns kvar om 15 år, avslutar Hammarström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064