23948sdkhjf

Nytt vetenskapscentrum i Göteborg

Igår var det pressvisning på det nya teknik och vetenskapscentrat Universeum i Göteborg. En stor skara journalister hade anlänt för rundvandringen i den jättelika byggnaden. Inne i byggnaden mötas man av en oerhörd arkitektur. Det är arkitekten Gert Wingårdh som ritat huset. I fem olika delar kan man vandra runt, från svensk natur med granar, till subtropisk regnskog med myller av växter, djur och dofter.
- Vi vill främst väcka barnens nyfikenhet. Få dem att ta reda på varför olika saker förhåller sig på olika sätt. Och att de kan lära sig något av det, sa Universeums VD Anna Nilsson-Ehle.
Ett jättelikt akvarium rymms också i byggnaden. Det är fyllt med olika hajar och övrig småfisk. Det är världens första, coh största, slutna system, och det rymmer 1 300 000 liter vatten.
Men det var inte bara djur och natur i vetenskapshuset. Även männsikans uppbyggnad och dess funktioner och innehåll kunde granskas närmare. Varför nyser vi? Hur ser en cell ut? Det är frågor som man kan hitta svaren på i avdelningen Explora.
Men ännu är inte allting på plats, djuren håller på att installeras och det sista byggandet är i slutskedet. Deadline är den 8 juni, då konungen inviger under stort pompa och ståt. Sedan öppnar Universeum för allmänheten den 18 juni. Entrébiljetten kommer att ligga på 110 kronor för alla besökare utom barn under fem år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081