23948sdkhjf

Skrinlägg planerna på Barsebäcks stängning

Orden i rubriken kommer från en orolig elindustri efter att nya varningar om elbrist uppkommit.
– Läget är kritiskt. Ska vi klara energiförsörjningen både praktiskt och ekonomiskt så behövs det klara signaler om att regeringen definitivt skrinlägger planerna på att stänga Barsebäck II. Det är också dags att på allvar ta och diskutera ett tillstånd att uppgradera alla de befintliga kärnkraftverken, säger Göran Lundin, ordförande i basindustrins projekt Skogen och Kemin, gruvorna och stålet (SKGS) med anledning av rapporten "Elmarknaden de närmaste åren", som presenterades den 19 juni.
Rapporten visar i korthet att efterfrågan på el ökar allt snabbare i Sverige, och att marginalerna mellan tillgång och efterfrågan krymper.
”Det kommer att vara likadant i tre-fyra år till. Om fem år kan situationen ha stabiliserats – förutsatt att åtgärder vidtas nu”, skriver ÅF Energikonsult som gjort rapporten och bland annat sammanställt ett tiotal faktorer som påverkar den svenska elmarknaden under de närmaste åren.
– Jag ser inga problem med att elkonsumtionen ökar, snarare tvärtom, eftersom det är till stor nytta för samhället, säger Göran Lundin. Men vi kan se i rapporten att faran för störningar i elsystemet ökar i takt med att marginalerna minskar. Importen är inte given, de länder vi idag importerar från kan vi inte räkna med i längden. Det oroar oss.
Slutsatserna som aktörerna i den elintensiva industrin drar är:
* Skrinlägg planerna på att stänga Barsebäck II* Tillåt en uppgradering av den befintliga kärnkraften* Öppna möjligheterna för alternativa kraftkällor exempelvis naturgas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11