23948sdkhjf

Kvicksilver i säkert förvar

Nu är utredningen om slutförvaring av kvicksilver klar. Utredningens rapport har överlämnats till regeringen och i den kan man läsa om utredningens förslag till förbättringar. Bland annat föreslår man att det införs ett lagfäst krav om att avfall som innehåller minst en viktprocent kvicksilver skall föras till permanent förvaring djupt ner i berg, som huvudregel minst fem år.
Även avfall som innehåller minst 0,1 viktprocent kvicksilver skall föras till sådan djupförvaring om det är skäligt i miljöbalkens mening. Som övergångsbetämmelse föreslår utredningen att tiden om fem år förlängs till åtta år från det bestämmelserna trätt i kraft, förslagsvis 1 juli 2002.
Vidare föreslås att en anläggning för permanent förvaring av kvicksilveravfall med minst 0,1 viktprocent skall tillståndsprövas i miljödomstol och inte i länstyrelse som första instans.
Det är berörda avfallsinnehavare som har ansvaret för att djupförvaring av det aktuella kvicksilveravfallet blir av. Utredningen förordar att berörda avfallsinnehavare samarbetar kring konstruktion, lokalisering, byggande och drift av ett djupförvar.
Slutligen förslår man att regeringen via ett särskilt rapporteringsuppdrag till Naturvårdsverket håller sig underrättad om utvecklingen ino0m industrin för att kunna vidta eventuella åtgärder.
Den allmänna utgångspunkten är att användningen av kvicksilver helt ska upphöra senast 2010.
Mer info:maila till nina.nordengren@hsb.dom.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.424