23948sdkhjf

Förbud mot bly i ammunition

Regeringen har beslutat ge Kommerskollegium i uppdrag att till EU-kommissionen och Världshandelsorganisationen (WTO) anmäla ett förslag till förbud mot ammunition som innehåller bly.
Huvudinnehållet i förlaget är följande:
* Blyhagelammunition får inte användas vid skytte efter år 2001. För de sportskyttegrenar som ingår i OS gäller förbudet från 2005.
* Blyhagelammunition får inte användas vid jakt i våtmarker efter år 2001 och vid jakt i andra områden efter år 2005.
* Ammunition med blyhagel får inte yrkesmässigt saluföras eller överlåtas efter år 2005. Förbudet gäller dock inte ammunition avsedd för samlarändamål eller yrkesmässig utförsel.
* Kulammunition som innehåller bly får inte användas efter 2007. Undantag görs för skytte på bana där blyet samlas upp i miljökulfång eller tas om hand på annat godtagbart sätt ur hälso och miljösynpunkt.
* Bly är en giftig metall som kan ge skador på njurar, nervsystem och foster. Redan vid små mängder kan huvudvärk och sömnlöshet uppstå. Spridningen av blyhagel har gett påtagliga problem, speciellt i våtmarker. Genom att förbjuda användning av blyad ammunition vid skytte och jakt kan utsläpp av 700-1000 ton bly i miljön undvikas per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094