23948sdkhjf

NV vill öka biologisk återvinning

Mer biologisk återvinning föreslår Naturvårdsverket i sitt nationella mål för biologisk behandling. Förslaget förs fram i en ny utredning om hållbar avfallshantering, som nu lämnats till regeringen. Men även behovet av utökning av förbränningskapaciteten ska byggas ut redovisas i rapporten.
För att möta de kommande deponeringsförbuden (och de som rean inträtt) behöver förbränningen byggas ut och fördubblas fram till 2006. Om alla planerade utbyggnader kommer till stånd är dock osäkert. Detta kan i sin tur försvåra möjligheterna att i tid uppfylla deponiförbuden för brännbart och organiskt avfall.
- Vår strävan är att styra avfallet bort från deponering och förbränning i möjligaste mån och mot kompostering och rötning, berättar Gunnar Fredriksson på NV.
En balanserad användning av olika metoder för avfallsbehandling enligt utredningen är bland annat följande:
* Återvinning, inklusive förbränning med energiutvinning, är att föredra framför deponering
* Materialåtervinning, inklusive biologisk behandling, är att föredra framför förbränning. Men tillämpningen av denna regel måste ske med stor hänsyn till avfallets egenskaper, praktiska förutsättningar, ekonomi och marknad.
* Förbränning, biologisk behandling och andra typer av materialåtervinning är från miljösynpunkt acceptabla former förutsatt att det ställs krav på avfallets kvalitet och på reningsåtgärder.
Sverige bör också ha en nationell avfallsplan enligt utredningen. Denna föreslås utgå ifrån de nationella miljökvalitetsmålen som berör avfallshanteringen och EU:s miljöhandlingsprogram. Kommunernas avfallsplaner ska endast omfatta sådant som kommunen har ansvar för. Verksamheterna ska bevaka att det finns kapacitet för omhändertagande.
- Det verkar dock fortfarande oklart hur verksamheterna ska kunna ta ansvaret för att bygga upp den behandlingskapacitet som behövs, påpekar Weine Wiqvist VD RVF.
Mer info: www.rvf.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127