23948sdkhjf

CO2 kan binda farliga metaller

En ny avhandling av Holger Ecke Luleå Tekniska universitet visar att en ny metod för att behandla flygaska från avfallsförbränning kan minska risken för att miljöfarliga metaller sprids till naturen.
I sin forskning har han kommit fram till att miljöfarliga metaller i flygaska från avfallsförbräning kan stabiliseras genom att behandlas med koldioxid. Forskningen visar också på att till exempel zink och bly bildar stabila karbonater när metallerna i flygaskan behandlas på detta sätt.
Genom rökgasrening har utsläppen till luften minskat vid avfallsförbränning. Den flygaska som fångas vid rökgasreningen är däremot mer problematisk att ta hand om. Den innehåller bland annat många miljöfarliga metaller och är klassad som farligt avfall. När man ska deponera avfallet måste det därför behandlas så att metallerna stabiliseras och inte sprids till omgivningen.
Metoden soom Holger Ecke undersökt skulle kunna bli en resurssnål alternativ behandlingsteknik för flygaska med det återstår fortfarande att prova metoden i större skala.
Mer information: Holger Ecke 0920 - 49 20 41.Källa: IEH, Institutet för ekologisk Hållbarhet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08