23948sdkhjf

Sverige ratificerar Stockholmskonventionen

I en regeringsproposition som överlämnats till riksdagen föreslår regeringen att Sveriges tillträde till Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar godkännes.
POP-ämnen, eller långlivade organiska föroreningar, är oerhört giftiga och kan ge fosterskador hos både människor och djur. En lång nedbrytningstid, och att de kan lagras i människor och djur samt spridas långt från utsläppsursprunget, är signifikativt för POP.
I maj förra året antogs konventionen vid ett internationellt miljömöte. Konventionen innebär i ett första steg att tolv av de mest skadliga ämnena - förbjuds eller begränsas. DDT, aldrin, klordan, dieldrin, endrin, heptaklor, mirex, toxafen, PCB, hexaklorbensen samt polyklorerade dioxiner och furaner är de tolv ämnen det avser.
Konventionen är historisk eftersom det är den första världsomspännande miljökonvention som behandlar alla dessa farliga kemikalier. I Sverige är alla dessa ämnen redan strängt förbjudna eller reglerade. Endats små kompletteringar krävs i det svenska systemet.
Regeringen anser det som viktigt att ytterligare POP-ämnen lägs till konventionen så fort som möjligt. En prioriteringslista av dessa ämnen skall tas fram av Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket. Hittills är det bara två länder, Kanada och Fiji som raiticerat konventionen. Den har undertecknats av 111 länder och träde ikraft då 50 nationer gjort ratificeringen.
Mer info: Anette Törnqvist 08 - 405 20 27

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109