23948sdkhjf

Avfall i Antarktis bryts inte ner

Världens största vldmark har städats under nyårshelgen. Det var den första etappen av ett jättelikt städprojekt i Antarktis med syftet att rensa upp efter alla forskningsexpeditioner under åren.
Vissa rapporter säger att över 3000 ton skräp har lämnats kvar på de övergivna forskningsstationen Casey. Det mesta avfallet består av förbrukad utrustning, matförpackningar med mera. Ur ekologisk synpunkt är situationen alarmerande eftersom nästan ingen biologisk nedbrytning alls sker i det kalla klimatet.
- Det såg ut som en spökstad i ett månlandskap. Översållad av från den ena sidan till den andra med ungefär 3000 tunnor som rymmer 200 liter var och som innehöll bränsle. Men även konservburkar, containrar och gascylindrar låg slängda överallt, berättade Mike Williamson, en av expeditionens städare.
1991 skrev 40 länder under en överenskommelse som inkluderade vitt omfattande åtgärder för att skydda Antarktis miljö. Det upprättades miljöregler för länderna men över hundra år av utforskning har satt sina spår i naturreservatet.
Mer information:Anna Kjellström, 08 - 54 54 55 87

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079