23948sdkhjf

RVF kommenterar också avfallsskatten

I motsats till Greenpeaces välkomnande av förbränningsskatten är RVF, Renhållningsverksföreningen, mer tveksamma. Man anser att en eventuell skatt kan innebära att utvecklingen styrs i en riktning som inte är önskvärd. Samtidigt som man betonar att det finns fördelar med en avfallsförbränningsskatt finns det också problem och risker.
- Utredaren (Roy Resare, mp) har försökt göra en så genomgripande analys som möjligt och utredningen visar att skatt på förbränning inte är ett särskilt effektivt styrmedel. En sådan skatt skulle kanske innebärsa vissa fördelar men säkert änu fler problem, säger RVF:s ordförande Carl Cederschiöld.
Han fortsätter:
- Uppenbart att en skatt på förbränning skulle motverka genomförandet av deponiförbudet för brännbart avfall.
I Naturvårdsverkets utredning om hållbar avfallshantering, påpekas det att det är en nödvändighet att bygga ut förbränningskapaciteten, även om man i första hand vill öka den biologiska återvinningen. Avfallsförbränningen med energiutvinning ses i utredningen som en viktig del av att uppfylla deponiförbuden.
- Det behövs positiva styrmedel, som kan stödja och påskynda utvecklingen av biologisk återvinning. Till exempel ett investeringsstöd för att en fungerande kompost- och rötrestsmarknad, säger VD:n på RVF Weine Wiqvist.
- Det är viktigt att vi kommer ihåg att det bara är en mindre del av avfallet som lämpar sig för biologisk återvinning. Det gäller att se till helheten och därför är en skatt på förbränning ett trubbigt och olämpligt styrmedel, anser Wiqvist.
Mer info: Carl Cederschiöld, 08 - 50 82 91 44, eller Weine Wiqvist, 0708 - 93 15 99.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078