23948sdkhjf

Skånemejerier satsar på biogas

Idag, onsdagen den 6 februari, rullar två av Skånemejeriers transportfordon i Kristianstads tätort, med bogas i tankarna. Dieselåtgångenminskas därmed med 25000 liter/år, vilket samtidigt bidrar till att förbättra tätortsluften såväl som den globala miljön.
Kristianstads kommun producerar idag gasen från avloppsvattnet i kommunen och Sydgas distribuerar den färdiga biogasen till fordonsmarknaden i staden.
Från början är det endast två 18 ton tunga lastbilar, av modell Volvo FL 6, som erhållit gasutrustningen. Vid förbränning ger biogasen låga utsläpp av föroreningar som svaveloxider. kväveoxider och andra partiklar.
- Satsningen på gasfordonen ligger helt i linje med Skånemejeriers miljöarbete. Vi har idag fyra naturgasbilar i Malmö, säger Tord Fredlund på Skånemejerier. Företaget har fått ett statsbidrag på ungefär 270 000 kronor för att man ställt om fordonen till gasdrivet.
Kristianstads kommun har tilldelats EU-kommissionens pris "Campaign for Take-Off 2001" för arbetet med övergång till förnyelsebara energikällor.
- Att Skånemejerier börjar med gasdrivna fordon innebär att de bidrager till att uppfylla vår målsättning med att ersätta fossila bränslen med förnyelsebara, berättar Lennart Erfors, projektledare på mark- och exploateringskontoret i Kristianstad kommun.
Mer info: Lotta Törner, informationsdirektör Skånemejerier 040 - 31 30 00

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.346