23948sdkhjf

Återvinning av plast ökar

En studie av APME, Association of Plastic Manufacturers in Europe, visar att återvinningen av plast ökar i Västeuropa. Speciellt plaståtervinning i alla applikationer ökar markant. Under år 2000 ökade användningen av plast i Västeuropa med tre procent till 36, 7 miljoner ton.
Samtidigt ökade återvinningen med elva procent genom bland annat mekanisk återvinning och energiutvinning. Sverige återvinner 52, 7 procent av plastavfallet och det är sjätte bäst i Europa. Bättre är bara Danmark, Schweiz, Nederländerna, Norge och Tyskland.
Det är fortfarande förpackningar av plast som står för den största delen av plast användningen. Samtidigt som utvecklingen till lättare och effektivare plastförpackningar bidragit till att endast 2,7 procent mer plast användes till förpackningar år 2000 jämfört med 1999. Nästan hälften av alla västeuropeiska varor förpackas med plast.
Störst procentuell ökning av plastanvändningen sker inom sektorn för el- och elektronik. Den delen ökade sin plastkonsumtion med mer än fem procent, till drygt 2,6 miljoner ton. Andra sektorer som ökat plastförbrukningen är jordbruket, bilindustrin, byggindustrin och hushållen.
Trots en ökad förbrukning utgör icke återvunnen plast fortfarande mindre än en procent av den totala mängden avfall från alla material. Totala avfallsmängden i Västeuropa uppgick år 2000 till 2764 miljoner ton varav plasten utgjorde 19,5 miljoner av den siffran. Det insamlingsbara plastavfallet uppgick år 2000 till 370 000 ton, där 195 000 ton gick till återvinning.
Mer info: www.apme.org eller www.plastinformationsradet.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062