23948sdkhjf

Vinyl 2010 - nytt projekt inom PVC-industrin

Igår bjöd PVC Forum in till seminarie om plaster i allmänhet och PVC i synnerhet i Göteborg.
PVC-industrin har genom ett eget initiativ tagit fram underlag för ett frivilligt åtagande då det gäller insamling och återvinning av PVC-plaster. Man vill så att säga hjälpa EU på traven och få till en påskyndning av införandet.
Det var 1999 som PVC-Forum i Sverige skapade ett eget miljöprogram som bidrag till EU:s egna program. Detta har setts som en riktlinje för dit PVC-industrin vill komma med sitt åtagande med fokus på hållbar utveckling.Målet är att det frivilliga åtagandet ska kunna implementeras 2010, naturligtvis baserat på EU:s rättsliga ramar.
Ett annat mål är att 50 procent av det tillgängliga PVC-avfallet ska återvinnas.
PVC-industrin vill inte se någon lagstiftning angående PVC och det är en stor anledning till att det frivilligta initiativet tagits. Detta är första gången som industrin är med från vaggan-graven i ett sådant här projekt.
- Vi får då bättre ett program och ett åtagande som industrin står bakom. Om det blir en lagstiftning kan det istället bli en börda för oss producenter, säger Mikkel Heiberg Storm, från Hydro Petrochemicals Division.
Inom Vinyl 2010 ska åtta viktiga punkter med fokus på hållbar utveckling infrias. Med bästa möjliga tillgängliga teknik (BAT) ska man kunna skapa bättre produkter och kunna få till en bättre mängd insamling av PVC.
Huvudaktiviteten för Vinyl 2010 de första kvartalen har bland annat varit; uppstart av anläggningen för kabelåtervinning i italienska Ferrara, ESPA har publicerat statistik om blybaserade stabilisatorer, en studie om mekanisk återvinning av PVC-produkter/dag ska avslutas, efter att man genomfört en hållbar utvecklingsstudie om kemisk återvinning ska man ta beslut om anläggningen i Stigsnaes i Danmark ska satsas på eller inte.PVC-industrin beklagar att EU inte än lyckats få fram unerlag för PVC-industrin att arbeta efter.
- Vi skulle fått underlaget under 2001, men de är inte klara ännu, berättar Heiberg Storm.
Omkring 25 miljoner Euro per år har investerats inom Vinyl 2010 hittills.
Martin Dyberg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.054