23948sdkhjf

Miljön - största exportvaran

Många är de världsartister som kommit från Sverige och blivit en av de största exportvaror som landet fått fram. Nu har dock svensk miljövård passerat med god marginal. Redan idag är marknaden för miljöteknik dubbelt så stor som för musikindustrin. Till exempel exporteras det mer miljöteknik än järnmalm från Sverige idag. Inom de närmaste åren kommer miljöteknik omsätta hisnande 6000 miljarder kronor i världen.
- Det är en oerhört hög siffra för en enskild bransch, säger chefseknom Mauro Gozzo på Exportrådet. Men så handlar det också om grundläggande saker som rent vatten och mindre avfall, problem som måste lösas till varje pris, menar han.
På miljömässan Miljöteknik 2002 i Göteborg vill därför spela en stor roll för företagen. Projektledaren Niklas Rosén:
- Det är minst samma uppsving för miljöteknikindustrin idag som det var för IT-företagen, med en stor skillnad, ingen bubbla kan spricka som hände för IT-företagen.
Från mässans håll vill man gärna aktivt driva utvecklingen av svenska miljöteknikföretag.
- Politiska beslut kommer att tvinga fram smarta och effektiva miljölösningar, säger Rosén. Redan om tre kommer som bekant ett förbud mot deponering av organsikt avfall, vilket kommer medföra att ett stort antal förbränningsanläggningar måste byggas i landet. Detta kommer ställa stora krav på miljöindustrin, men också stora möjligheter att utveckla framtidens ekologiska system.
Mer info: Niklas Rosén, Svenska Mässan, 031 - 708 80 57.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078