23948sdkhjf

Riksomfattande system för avfallsstatistik

En utredning som SMED, Svenska Miljöemissionsdata, gjort visar att det finns grunder och förutsättningar för att införa ett riksomfattande administrativt system för i princip allt avfall.
Såväl på nationell som regional och kommunal nivå finns behovet för en avfallsstatistik och i samband med att EU:s förordning om avfallsstatistik träder i kraft inom kort ökar också behovet av internationell rapportering.Under de senaste tio åren har bara avfallsstatistik för tillverkningsindustrin tagits fram två gånger. För kommunala anläggningar har SCB en gång tagit fram statistiken och Renhållningsverksföreningen i Malmö gör varje år en enkät om avfallsstatistiken.
Mot bakgrund av detta har Naturvårdsverket gett SMED i uppdrag att utreda förutsättningar för ett sådant här system. Det ska kunna baseras på redan befintlig information, som transportdokument och miljörapporter.Systemet bör avvägas så att det klarar av de krav som ställs i EU:s förordning om avfallsstatistik. Dessutom ska det kunna producera statistik för kommunala, regionala myndigheter samt privata företag.
SMED föreslår att systemet ska innehålla tre delar, transporter av farligt avfall, transporter av icke farligt avfall samt mottaget och behandlat avfall. Svenska Miljöemissionsdata vill också att systemet blir obligatoriskt. Det skapas en juridisk grund för vissa ändringar i avfallsförordningen samt Naturvårdsverkets föreskrifter. En enhetlig avfallsnomenklatur vilken erhålls från EWC (European Waste Catalogue), kommer också krävas i systemet.
SMED bildades genom ett samarbete mellan Svenska Miljöinstitutet, SCB och SMHI.
Källa: RVF Nyheterna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078