23948sdkhjf

Ungdomar positiva till kärnkraft

Igår publicerades en SIFO-undersökning som visade på att 51 procent av tusen tillfrågade ungdomar mellan 18-35 år är positiva till fortsatt användande av kärnkraft som energikälla i Sverige.
I samband med detta hölls en debatt mellan de sju ungdomsförbunden på Miljöteknikmässan i Göteborg.
- Jag tror att posiviteten ökat på grund av att folk glömt bort Tjernobyl och Harrisburg, menade Grön Ungdoms språkrör Zaida Catalán.
Centerns ungdomsförbunds ordförande Malin Svensson:- Jag är lite skeptisk till undersökningen, men oroar mig främst för var vi ska förvara kärnavfallet. Folk tänker nog inte på det när de svarar på en sådan här undersökning, sa hon.
Det mest uppseendeväckande i undersökningen var att det så tidigare motståndet inom centern nu vänts till en ökad tilltro till kärnkraften, något som Malin Svensson inte kunde förstå:
- Det är nog så att ingen tänkt på vad vi lämnar över till kommande generationer, och vet vi egentligen hur säkra våra kärnkraftverk är?
- Jag tycker det är viktigare att stoppa användandet av fossila bränslen än att stänga kärnkraften. En sak i taget, menade KDU:s ordförande Jakob Forssmed.
Moderator Erik Blix undrade till slut om ungdomar är mer miljömedvetna idag än för 22 år sedan, då Sverige beslutade att kärnkraften ska stängas. De flesta var eniga om att så var fallet, men att det debatterats för lite kring miljön och hamnat i skymundan för andra frågor.
Vill du läsa mer om SIFO-undersökningen, www.savann.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063