23948sdkhjf

Handlingsplan för hållbar utveckling antogs

Under miljötoppmötet i Johannesburg antogs en handlingsplan med konkreta mål för vatten, sanitet, kemikalier, biologisk mångfald och hållbar konsumtion och produktion.
- Jag är nöjd med framstegen på dessa områden och att hållbar utveckling - ekologiskt, ekonomiskt och socialt - blir ett överordnat mål i FN. Nu gäller det att besluten följs upp ordentligt, kommenterar vik. miljöminister Lena Sommestad.
Bland annat är ett mål i handlingsplanen att andelen människor som saknar tillgång till dricksvatten ska halveras till 2015. Dessutom ska en global kemikaliestrategi finnas på plats år 2005, och senast år 2020 ska riskerna för människors hälsa och miljö minimeras vid produktion och användning.
Men allt var inte bra. Lena Sommestad:
- Jag är inte nöjd med texterna om energi och subventioner. Sverige vill ta bort subventioner som är miljöskadliga och handlingsplanen är för svag på detta område. Visst, det är bra att energifrågan lyfts upp på den internationella agendan men Sverige ville ha ett konkret mål för att öka den förnyelsebara energin och ett årtal skulle nås. Nu får vi ställa hoppet till att EU samlar länderna och tar initiativ till att ett mål kommer till.
Mer info: www.miljo.se eller www.ud.se/johannesburg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078