23948sdkhjf

NOx-engagemang gav miljöpris

Imorgon, på Världsjöfartens dag, tilldelas Kaj Jansson Sjöfartsforums Miljödiplom 2002 i Göteborg. Kaj Jansson är teknisk direktör på Viking Line.
Priset erhåller han för sitt engagemang i reduceringen av kväveoxider (NOx) inom fartygstekniken samt för den marina tillämpningen av denna helt nya kvävereningsteknik som kallas HAM (Humid Air Motor).
Redan 1997 inleddes ett samarbete för att utveckla en marin tillämpning av en helt ny metod som förhindrar uppkomsten av NOx redan vid källan, det vill säga i dieselmotorn. Insugningsluften blandas med förångat havsvatten, vilket gör att förbränningen blir lugnare och temperaturen lägre. HAM-tekniken minskar därmed kväveoxiderna nästan lika mycket som en katalysator och processen kräver inga andra kemikalier än 3 kilo avkalkningsmedel per dygn.
Motiveringen från Juryn:
" På ett tidigt stadium såg Kaj Jansson möjligheterna med HAM-metoden och hans målmedvetna arbete har gett denna teknik en marin applikation. Kaj Janssons insatser har rönt ett stort internationellt intresse inom både sjöfarten och miljösektorn och det lovar gott inför framtiden".
Mer info: Helena Kneck, Viking Line, 08 - 452 41 49.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078