23948sdkhjf

Byggforskning bäst i Europa

Byggföretaget NCC:s byggforskning är bäst i Europa, enligt den tävling som företaget vann. NCC har vunnit kategorin "Engineering" för forksning om vibreringsfri betong i den europeiska tävlingen the Descartes Prize. Detta innebär att NCC nu är finalist i tävlingen. För första gången har ett svenskt företag och ett byggbolag gått till final i denna erkända och välrenommerade forskningstävlinfg, arrangerad av EU-kommissionen.
I mitten av 1990-talet inledde NCC ett forskningsarbete för att utveckla självkompakterande (vibreringsfri) betong. Syftet var att förbättra arbetsmiljön för betonggjutningar, vilket är ett extremt hårt arbete. Idag används vibreringsfri betong allt mer inom alla byggbolag i Sverige.
- Vi satsar målmedvetet på forskning och utveckling. Utvecklingen av vår vibreringsfria betong är en sådan satsning som lyckats bra, att det dessutom uppmärksammas på detta sätt är naturligtvis kul, säger Jan Byfors, FoU-chef på NCC Construction Sverige.
I forskningssamarbetet deltog Luleå Tekniska Universitet, Cement och Betonginstitutet, Betongindustrin, University of Paisley i Skottland samt byggföretaget Vinci och forskningsinstitutet LCPC från Frankrike, Sika från Spanien och det belgiska företaget Bekaert. Totalt har projektet kostat 25 MSEK.
- Vi är mycket glada och stolta över utmärkelsen. Vibreringsfri betong är kanske den största innovationen inom betongindustrin sedan den armerade betongen introducerades i mitten på 1800-talet, säger Marianne Grauers på NCC Teknik, projektkoordinator för forskningssamarbetet.
Den femte december koras vinnaren i München.
Mer info: Marianne Grauers, 08 - 585 523 50.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063